
タイの首都バンコクで和菓子屋さんを営まれている Rakko Homemadeさんが来日され、大分の武蔵屋総本店さんで和菓子作りレッスンを受けられました!
百千鳥の活動を見て武蔵屋総本店の一木 武志さんの和菓子に惚れ込まれたということで、百千鳥がアレンジと通訳を担当させていただきました。


雪平(せっぺい)生地の和菓子とほうじ茶マドレーヌの作り方を習いたいとのことで、生地づくりから体験されました。

雪うさぎ

お多福
「このような抽象的なのはタイにはありません。冬や月見に雪うさぎ、節分にはお多福をお店でも出したいです」とおっしゃっていました。
タイと九州の文化の担い手をつなぐ機会をいただき、私たちにとっても刺激に満ちた楽しいひとときでした。

素敵なご依頼をありがとうございます。
またお会いできる日を楽しみにしております。
Rakkohomemade, who runs a wagashi shop in Bangkok, took a wagashi making lesson at Musashiya Sohonten in Oita!
NPO Momochidori's arranged and interpreted the lessons.


They learned how to make wagashi using “Seppei” mochi dough and hojicha madeleines.

"Yukiusagi" The White hare

"Otafuku" (literally, many happiness)
After the lesson, we visited Niwa Chaho, a tea shop in Nakatsu City, Oita Prefecture, to see Japanese tea and tea utensils.


It was a interesting and enjoyable time for us to have the opportunity to connect culture bearers from Thailand and Kyushu.

Thank you for the wonderful request.
We look forward to seeing you again.